Stowe Buntz - North American Championship 2024

CDC Tour: Gary Mawson en Stowe Buntz winnen in Chicago

Afgelopen zaterdag werd de CDC Tour, de Noord-Amerikaanse Tour, hervat in het Amerikaanse Chicago. Twee Amerikanen wisten te zegevieren; Gary Mawson en Stowe Buntz. Lees hier meer.

CDC Tour 3

Nadat Leonard Gates en David Cameron de eerste twee toernooien van het nieuwe seizoen wisten te winnen, was het voor de overige favorieten tijd om een inhaalslag te maken. Voor de twee Amerikaanse PDC-tourkaarthouders Danny Lauby en Jules van Dongen was het een toernooi om snel te vergeten, beide spelers verloren in de openingsronde. Het werd sowieso het toernooi met veel verrassingen. Zo verloren Leonard Gates en Stowe Buntz allebei in de tweede ronde, terwijl Alex Spellman bij de laatste 16 verloor. Een ronde later, de kwartfinales, werden Danny Baggish, Jacob Taylor, Jim Long en David Cameron allemaal verslagen, waardoor er in de halve finales twee verrassende partijen werd voorgeschoteld.

In de eerste halve finale trok Amerikaan Jeff Springer aan het langste eind door de laatste drie legs te winnen en daarmee met 7-5 te winnen van Nick Linberg. In de andere halve finale won ‘good old’ Gary Mawson met dezelfde cijfers van Jake Womack. In de finale gingen de eerste 5 legs met de darts mee. In leg 6 produceerde Mawson een 85-finish om daarmee de eerste break van de finale te plaatsen. Een leg later verzilverde Mawson de break ook, waardoor het verschil was gemaakt; 5-2. Springer kreeg het niet meer voor elkaar om terug te breaken, waardoor Mawson met een 7-4 overwinning de titel greep in Chicago.

CDC Tour 4

Later op de zaterdag werd er begonnen aan het vierde toernooi van het seizoen. De finalist van CDC Tour 3 wist zijn goede gevoel niet mee te nemen naar het tweede toernooi van de dag; Jeff Springer verloor in de eerste ronde met 5-2 van Canadees Chris Caldwell. Van Dongen blijft worstelen met het gooien van zijn pijlen naar het bord. Opnieuw was de eerste ronde het eindstation en had zijn verjaardag wel beter kunnen voorstellen. Bij de kwartfinales produceerde Jacob Taylor een gemiddelde van 103 om Leonard Gates met 6-2 te verslaan. Mawson bleef maar winnen, in de kwartfinales versloeg hij David Cameron in een beslissende leg. Adam Sevada revancheerde zich tegen Alex Spellmann na zijn verloor partij eerder op de dag, terwijl Stowe Buntz geen problemen had met Jim Long; 6-0.

In de twee halve finales moesten er twee beslissende legs aan te pas komen. In de eerste halve finale tussen Sevada en Taylor wist Sevada terug te komen van een 6-4 achterstand en maakte er met een 10-darter 6-6 van. In de beslissende leg hield Taylor zijn zenuwen in bedwang en trok de partij in 16 pijlen alsnog naar zich toe. Tussen Mawson en Buntz ging het lang gelijk op en was er nooit een verschil van meer dan één leg. In de dertiende leg gooide Buntz een 122-finish uit voor de overwinning. In de finale begon Buntz voortvarend door Taylor direct in de eerste leg met een 97-finish te breaken, maar werd een leg later meteen weer terug gebroken met een 14-darter. Daarna ging het tot 5-5 allemaal met de darts mee. In leg 11 plaatste Buntz toch de break, door met een 14-darter op matchpoint te komen. De Amerikaan maakte het vervolgens in zijn eigen leg af, in 17 pijlen greep hij de 7-5 overwinning en zijn eerste titel van het jaar.

Stand CDC Tour

Na vier toernooien behoudt David Cameron de leiding van de CDC Tour Order of Merit, gevolgd door Stowe Buntz en Gary Mawson. Aan het einde van het toernooi kwalificeert de beste Amerikaan en Canadees zich voor het PDC WK. Op dit moment zijn dat Cameron en Buntz, die vorig jaar ook deelnamen aan het PDC WK.