Zoeken
Jimmy van Schie - Zwaantje Masters 2024

WDF Weekoverzicht: Van Schie doet goede zaken in Catalonië

Afgelopen weekend stonden er vier WDF-toernooien op het programma, twee in Engeland en twee in Catalonië. In Catalonië was er Nederlands succes. Lees hier meer.

England Masters

Zaterdag stond in Selsey het ‘Silver’-gerankte England Masters op het programma. Een totaal van 232 heren en 47 dames hadden zich ingeschreven voor het toernooi, waaronder vier Nederlanders; Moreno Blom, Jarno Bottenberg, Anca Zijlstra en Kelly Streef. Vanaf de laatste 32 konden er pas punten verdiend worden voor de verschillende WDF Rankings.

Blom kende een sterke dag in Engeland. Met overwinngen op o.a. Gary Stafford (4-0) en Brian Raman (4-1) bereikte de Nederlander de kwartfinales. Daarin nam hij het op tegen Martyn Turner. Blom kreeg een hand vol matchdarts, maar moest de overwinning toch aan zijn Engelse tegenstander laten. Ook Connor Scutt, de speler in vorm, verloor bij de laatste 32 van Ryan Hogarth. Hogarth versloeg in de halve finales ook Cliff Prior met 4-1 en bereikte daarmee de finale. Daarin mocht hij het zondagavond opnemen tegen Reece Colley die in een erg matige halve finale Turner met 4-1 aan de kant zette.

Hogarth begon veel beter aan de finale. Nadat de eerste twee legs werden gedeeld won de Schot drie legs op een rij voor een 4-1 voorsprong. Met een 118-finish hield Colley zijn eigen leg, waarna hij met een 15-darter Hogarth op een cruciaal moment brak; 4-3. Dankzij een 130-finish hield Colley ook nog eens zijn eigen leg en dwong zo een beslissende leg af. Hogarth mocht de beslissende leg beginnen, maar zag Colley via dubbel twee de comeback compleet maken en zijn tweede WDF-titel pakken.

Bij de dames won de 16-jarige Paige Pauling haar tweede WDF-titel bij de dames. In de finale moest ze terugkomen van een 3-1 achterstand tegen Deta Hedman om in een beslissende leg de titel binnen te slepen; 5-4. Anca Zijlstra bereikte de halve finales.

Catalonia Open

Ook in Catalonië werd afgelopen zaterdag gedart, het ‘Bronze’-gerankte Catalonia Open werd afgewerkt in Calella. Een totaal van 266 heren en 52 dames hadden zich ingeschreven, wat een record was voor dit toernooi. Verscheidene Nederlanders deden een poging om de titel, waaronder de nummer één geplaatste Jimmy van Schie in het herentoernooi. Vanaf de laatste 16 konden er pas punten verdiend worden, waardoor er vooraf al veel wedstrijden gewonnen moesten worden.

Vier Nederlanders wisten de laatste 16 te bereiken. Hierin wist Van Schie met 4-1 te winnen van Ron Meulenkamp, terwijl ook Raymond van den Ende en Danny van Klompenburg de kwartfinales bereikten. Van de drie Nederlanders wist alleen Van Schie door te stoten naar de finale. Van den Ende en Van Klompenburg verloren van dezelfde speler; de Ier Dylan Quinn werd de andere finalist.

Nadat de eerste twee legs van de finale met de darts mee gingen, plaatste Van Schie in de derde leg de eerste break met een 17-darter. De break werd een leg later verzilverd met een 16-darter en zo had de Nederlander het verschil gemaakt; 3-1. De overige legs gingen allemaal met de darts mee, waardoor Van Schie met een 5-3 overwinning alweer zijn vierde WDF-titel uit zijn carrière wist te pakken.

Bij de dames won Patricia de Peuter het toernooi voor de tweede keer, nadat ze in 2022 ook al de beste was. De Belgische versloeg Priscilla Steenbergen met 4-3 in de halve finales, waarna ze met een gemiddelde van 82 Greta Tekauer kansloos liet in de finale; 4-0.

England Classic

Zondag stond in Selsey het ‘Silver’-gerankte England Classic op het programma. De inschrijvingen telden 233 heren, 48 dames, 26 jongens en 10 meisjes. Vanaf de laatste 32 konden de spelers weer punten gaan verdienen voor de rankings. Van de 16 geplaatste spelers wisten er negen de bordfinale (laatste 32) te halen. Dit lukte spelers als Neil Duff, Moreno Blom, Jarno Bottenberg, Darren Johnson en Martyn Turner niet.

Vanaf de laatste 16 was het vooral Jarred Cole die indruk maakte in Selsey. Met verschillende gemiddeldes boven de 90 versloeg hij o.a. Stu Wilson en Kai Fan Leung om de finale te bereiken. In de finale nam hij het op tegen de Canadees Jeff Smith, die op zijn weg naar de finale verantwoordelijk was voor de uitschakeling van onder meer Jason Heaver en Chas Barstow.

Cole begon sterk aan de finale, met o.a. een 84-finish kwam de Engelsman op een 2-0 voorsprong en had daarmee ook meteen de break verzilverd. Smith bleef telkens aanhaken. Bij een stand van 3-2 kreeg Smith één pijl op tops voor de rebreak, maar miste. Cole hield zijn eigen leg en kwam daarmee op matchpoint. Via dubbel 9 hield Smith nog wel zijn eigen leg, maar zag Cole in leg 8 met een 65-finish zijn eerste WDF-titel pakken bij de senioren.

Bij de dames revancheerde Deta Hedman zich van de verloren finale eerder op de avond tegen Paige Pauling. Nu versloeg ze het Engelse talent wel met 5-3 en won daarmee voor de vierde keer de England Classic. Bij de meisjes won Pauling wel, terwijl 13-jarige Jack Nankervis het jongenstoernooi wist te winnen.

FCD Anniversary Open

In Catalonië werd afgelopen zondag het tweede WDF-toernooi van het weekend afgewerkt, de FCD Anniversary Open in de categorie ‘Bronze’. De deelnemersaantallen waren iets minder dan de Catalonia Open; 227 heren en 44 dames.

Net als zaterdag konden er vanaf de laatste 16 punten verdiend worden voor de WDF Ranking. Maar liefst zeven Nederlanders wisten minimaal deze ronde te bereiken. Jimmy van Schie, Patrick Peters en Ron Meulenkamp stoomden alle drie door naar de halve finales. Van Schie ging voor de dubbel, maar werd verslagen door de Catalaan Daniel Zapata (4-1). In de Nederlandse halve finale tussen Peters en Meulenkamp trok de eerstgenoemde aan het langste eind; 4-3.

Zapata maakte het eerste verschil in de finale bij 1-1. Met een 14-darter brak hij Peters, waarna hij aan 18 pijlen genoeg had om de break te verzilveren voor een 3-1 voorsprong. Met een 77-finish hield Peters zijn eigen leg. Een leg later kreeg Peters de kans om terug te breaken, maar miste twee pijlen op de dubbel. Zapata hield alsnog zijn eigen leg en wist in leg 7 via dubbel twee de partij in het slot te gooien. Voor Zapata is het zijn tweede WDF-titel uit zijn carrière.

Bij de dames won de Hongaarse Greta Tekauer alweer haar zevende WDF-titel van het jaar. In de finale kwam ze 2-0 achter tegen Priscilla Steenbergen. Uiteindelijk dwong ze een beslissende leg af, overleefde matchdarts waarna ze de finale toch met 4-3 naar haar toe trok.